Töreboda Brukshundklubb

Rallysektorn

Välkommen till Rallylydnads sidan!

 

Kolla då och då i kalendern eller FB "Töreboda BHK Rallylydnad"  för uppdatering om gemensam träning, tävling eller aktivitet.

Varmt välkommen att vara med och träna och tävla rallylydnad för Töreboda Brukshundklubb!

Bild ovan: Ett härligt rallygäng!

 

Vi i rallysektorn:
rallylydnad@torebodabhk.com
Kristin Wendel (mailmottagare)
Sonja Pethrus och
Susanne Christensson

Vad är rallylydnad?

Rallylydnad är en hundsport som är som en blandning mellan vanlig tävlingslydnad och freestyle (dans med hund) samt lite agility (hopp/balans). Det viktigaste är att man har roligt ihop och att hunden är koncentrerad på sin förare och hänger med samtidigt som ni båda visar glädje! Man går i nybörjarklass med koppel – löst hängande samtidigt som man berättar för hunden vad man ska göra.
Man får i RL upprepa sig och även visa med händerna utan att få minuspoäng!
Namnet rallylydnad kan tydas som förare och kartläsare samlade i harmoni tillsammans.

När man tävlar (och tränar) går man en bana där det finns skyltar som säger vad man ska göra vid skylten. T.ex. Sitt och Ligg. Gå runt föraren ett varv. Gå slalom, Spring en bit o.s.v.

Rallylydnad innebär att du tränar in olika moment med din hund. Ni följer en bana av skyltar. Varje skylt beskriver ett visst moment som ska utföras. Du får hela tiden prata och berömma din hund medan ni går banan och utför momenten. Rallylydnad gör därför din hund lyhörd, sammarbetsvillig och glad. Den här sporten handlar helt enkelt om att ha roligt med sin hund!

Rallylydnad kan tränas av vem som helst som vill aktivera och utveckla samarbetet och kontakten med sin hund. Det är en bra träningsform för både valpar och unghundar eftersom man tränar in vardagslydnaden på ett glatt och trevligt sätt. Det är även perfekt för den gamla hunden som kan behöva en trevlig och mjuk träning för både kropp o själ. Rallylydnad innebär varierade och kontrollerade rörelser och moment. Detta är därför även ett utmärkt sätt att träna upp din hunds balans, kroppskontroll och muskulatur.

Det finns fyra tävlingsklasser; Nybörjare (där man har hunden kopplad), Fortsättning, Avancerad (då har man ibland även hunden på högra sidan) och Mästarklass!

 

Uppdaterad
2018-09-17